31 maja 2022 roku odbyła się kolejna edycja szkolnego konkursu „Quiz wiedzy 1 z 10”.
Uczennice reprezentujące każdą z klas rywalizowały wykazując się wiedzą m.in. z zakresu geografii, historii, wiedzy o społeczeństwie, muzyki. Rozgrywkom towarzyszyły silne emocje i wiele radości.
W wyniku trzyetapowych rozgrywek pierwsze miejsce uzyskała uczennica klasy I Szkoły Branżowej – Natalia, drugie miejsce uczennica klasy I Szkoły Branżowej – Małgorzata oraz trzecie miejsce uczennica klasy 8 Szkoły Podstawowej – Oliwia.
Organizatorzy zadbali o słodki poczęstunek dla uczennic oraz nagrody dla zwycięzców konkursu.
Zwycięzcom gratulujemy!!!
27 maja uczennice wszystkich klasy wybrały się na szkolną wycieczkę autokarową do Baranowa Sandomierskiego i Sandomierza. Wycieczka była zorganizowana w ramach programu Ministra Edukacji i Nauki „Poznaj Polskę”.
Całodniowa wyprawa rozpoczęła się od zwiedzenia "drugiego Wawelu", czyli zamku w Baranowie Sandomierskim. Mimo wczesnej pory zwiedzania ta wspaniała XVI wieczna budowla zrobiła na wszystkich wielkie wrażenie swoim przepychem jak i zgromadzonymi na wystawach eksponatami.
Drugim etapem wycieczki była wizyta w położonym malowniczo nad brzegiem Wisły Sandomierzu. Przygodę rozpoczęliśmy od rejsu statkiem po Wiśle racząc sie pięknym widokiem panoramy sandomierskiej starówki. Szybki i smaczny obiad dodał nam potrzebnych sił do zwiedzania pełnego zabytków i historii miasta. Bazylika Katedralna, Zamek Królewski, wspaniały rynek starego miasta, Brama Sandomierska i Podziemna Trasa Turystyczna to atrakcje, których nie wolno nam byłk pominąć. Zwieńczeniem naszej wycieczki był spacer lessowym wąwozem św.Jadwigi, który wspaniale wyciszył i uspokoił towarzyszące zwiedzaniu emocje.
Mimo tego, że pogoda doświadczała nas przelotnymi padami i wiatrem wycieczka na długo zostanie w naszej pamięci jako miło i pożytecznie spędzony czas.
W maju br. dla wszystkich klas Młodzieżowego Ośrodka Socjoterapii w Przemyślu, zostały zorganizowane warsztaty z pierwszej pomocy przedmedycznej. Warsztaty nieodpłatnie przeprowadził przedstawiciel Wojewódzkiego Ośrodka Ruchu Drogowego w Przemyślu. Dziewczęta zapoznały się z ogólnymi zasadami udzielenia pierwszej pomocy ofiarom wypadków oraz postępowania w sytuacji zagrożenia życia. Wiedza na temat udzielania pierwszej pomocy jest niezwykle ważna w codziennym życiu. Przygotowanie młodzieży do udzielania pierwszej pomocy może być przydatne w szkole, w domu czy podczas kontaktów z rówieśnikami w wolnym czasie. Największym zainteresowaniem cieszyły się zajęcia praktyczne - ćwiczenia umiejętności na fantomie, przywracanie oddechu, unieruchomienie kończyn, zakładanie opatrunków, ułożenie ciała w pozycji bezpiecznej.
Inicjatywa szkolenia naszych uczennic w zakresie pierwszej pomocy przedmedycznej, została podjęta już w latach wcześniejszych. Wymuszona przerwa w szkoleniach w okresie pandemii spowodowała jeszcze większe zainteresowanie takimi zajęciami.
Czas gdy przyroda budzi się do życia jest jednym z najpiękniejszych w roku.
Dlatego dziewczęta w ramach majówki wybrały się wraz z wychowawcami do Alboretum w Bolestraszycach. Uczestniczki wyprawy miały okazję zobaczyć rzadkie okazy roślin oraz zamieszkujące tam zwierzęta. Spacerom towarzyszył słyszalny z każdej strony śpiew ptaków i rechot żab. Wychowanki miały także okazję zwiedzić znajdujące się na terenie ogrodu muzeum przyrodnicze z eksponatami ptaków, chrząszczy i żuków.
Podopieczne były bardzo zadowolone z miło spędzonego czasu.
W ramach dodatkowych umiejętności zawodowych uczennice klasy 2A branżowej szkoły I-go stopnia w zawodzie kucharz i fryzjer, brały także udział w innych szkoleniach zawodowych:
- 9 kwietnia Hotel – Villa Bolestraszyce
- 27 kwietnia Hotel i restauracja - Zamek Dubiecko
- 27 kwietnia Restauracja Dominikańska w Przemyślu
- 28 kwietnia salon kosmetyczny Strefa Urody w Przemyślu
- 6 maja Restauracja La Costa w Przemyślu
W trakcie szkolenia uczennice zdobyły podstawową wiedzę i umiejętności przydatne do wykonywania zawodu z zakresu poznania podstawowych standardów obsługi gości restauracji oraz bezpośredniego kontaktu z klientem, dobierania naczyń i bielizny stołowej do serwowania ekskluzywnych potraw i napojów, rozwijania kreatywności w nakrywaniu stołów na różne przyjęcia okolicznościowe, ukazania nowoczesnych i awangardowych form przygotowywani różnych dań – kuchnia molekularna.
Dodatkowo miały okazję zwiedzić obiekty hotelowe, restauracyjne oraz poobserwować pracę na różnych stanowiskach. Każdy z tych obiektów reprezentował inny styl wystroju, ukazywał swoje atuty i dostarczał niezapomnianych wrażeń.