Strona główna
  • slider1a.png
  • slider1b.png
  • slider2.png
  • slider2a.png
  • slider3.png
  • slider4.png
  • slider5.png

carving25 października br. w Szkole Branżowej MOS w Przemyślu zostały zorganizowane warsztaty Carvingu.

Carving to wykonywanie dekoracji z owoców i warzyw. Owocowo-warzywne „dzieła sztuki” można tworzyć dosłownie ze wszystkiego ale najlepszymi gatunkami  do carvingu są owoce egzotyczne takie jak ananasy, arbuzy czy melony. Warzywne rzeźby najczęściej wykonuje się z marchwi, kabaczków, rzodkiewek, buraków. Rzeźbione owoce i warzywa idealnie nadają się do dekoracji stołów podczas wesel, bankietów i  innych imprez okolicznościowych. Sztuka ta ma swój początek w starożytności a obecnie w tej dziedzinie wiodą prym kraje azjatyckie.

Na zajęciach uczennice, które kształcą się w zawodzie kucharz, zapoznały się krok po kroku z technikami carvingu, z użyciem narzędzi typu nożyki do owoców, kulkownica, temperówka, dłutko  U i V , wydrążacz, nóż kanałowy, noże karbowane oraz techniką rzeźbienia. Pod okiem Pani instruktor Elżbiety Dykas stworzyły piękne kompozycje z owoców i warzyw. Szkolenie zostało zorganizowane przy współpracy z OHP.

aparat.gif

dziennik elektroniczny

branzowa bok

MEiN22

poznajPolske22

Nasz Kanał YouTube

Młodzieżowy Ośrodek Socjoterapii

im. Matki Antoniny Mirskiej
w Przemyślu
ul. Krasińskiego 33
37-700 Przemyśl
tel. 16 670 72 55

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

zsob dom generalny