25 października br. w Szkole Branżowej MOS w Przemyślu zostały zorganizowane warsztaty Carvingu.
Carving to wykonywanie dekoracji z owoców i warzyw. Owocowo-warzywne „dzieła sztuki” można tworzyć dosłownie ze wszystkiego ale najlepszymi gatunkami do carvingu są owoce egzotyczne takie jak ananasy, arbuzy czy melony. Warzywne rzeźby najczęściej wykonuje się z marchwi, kabaczków, rzodkiewek, buraków. Rzeźbione owoce i warzywa idealnie nadają się do dekoracji stołów podczas wesel, bankietów i innych imprez okolicznościowych. Sztuka ta ma swój początek w starożytności a obecnie w tej dziedzinie wiodą prym kraje azjatyckie.
Na zajęciach uczennice, które kształcą się w zawodzie kucharz, zapoznały się krok po kroku z technikami carvingu, z użyciem narzędzi typu nożyki do owoców, kulkownica, temperówka, dłutko U i V , wydrążacz, nóż kanałowy, noże karbowane oraz techniką rzeźbienia. Pod okiem Pani instruktor Elżbiety Dykas stworzyły piękne kompozycje z owoców i warzyw. Szkolenie zostało zorganizowane przy współpracy z OHP.