W ramach dodatkowych umiejętności zawodowych uczennice klasy 2A branżowej szkoły I-go stopnia w zawodzie kucharz i fryzjer, brały także udział w innych szkoleniach zawodowych:
- 9 kwietnia Hotel – Villa Bolestraszyce
- 27 kwietnia Hotel i restauracja - Zamek Dubiecko
- 27 kwietnia Restauracja Dominikańska w Przemyślu
- 28 kwietnia salon kosmetyczny Strefa Urody w Przemyślu
- 6 maja Restauracja La Costa w Przemyślu
W trakcie szkolenia uczennice zdobyły podstawową wiedzę i umiejętności przydatne do wykonywania zawodu z zakresu poznania podstawowych standardów obsługi gości restauracji oraz bezpośredniego kontaktu z klientem, dobierania naczyń i bielizny stołowej do serwowania ekskluzywnych potraw i napojów, rozwijania kreatywności w nakrywaniu stołów na różne przyjęcia okolicznościowe, ukazania nowoczesnych i awangardowych form przygotowywani różnych dań – kuchnia molekularna.
Dodatkowo miały okazję zwiedzić obiekty hotelowe, restauracyjne oraz poobserwować pracę na różnych stanowiskach. Każdy z tych obiektów reprezentował inny styl wystroju, ukazywał swoje atuty i dostarczał niezapomnianych wrażeń.